Marka została wprowadzona na rynek pod koniec lat 80tych przez Tan Wang Chu. Wcześniej firma zajmowała się eksportem komputerów w Europie Wschodniej i Azji Środkowej.
W tamtym czasie wzrosła szybkość życia i większość ludzi nie mogła sobie pozwolić na długi posiłek czy spokojnie wypitą filiżankę kawy. Postawiło to przed utalentowanym przedsiębiorcą nie lada wyzwanie-delektowanie się filiżanką szybko parzonej, pobudzającej kawy z śmietanką.
Idąc za swoja ideą Tan Wang Chu stworzył produkt, który jest kombinacją kawy, śmietany i cukru. Jest łatwy w przechowywaniu i przygotowaniu. Można go zabrać zawsze ze sobą.
Już w 1996 r., 6 lat po narodzinach znaku towarowego, firma otrzymała 10 Złotych Europejskich Nagród Jakości w Paryżu.
W kwietniu 2000 r. firma stała się częścią holdingu Food Empire, którego akcje w tym samym roku, były notowane na giełdzie w Singapurze.
To dzięki firmie Food Empire Holdings i jej założycielowi Tan Wang Chu, świat dowiedział się, że kawa nie musi być tylko mielona czy ziarnista, ale także może być połączeniem kawy rozpuszczalnej, cukru i śmietany.
MacCoffee na Ukrainie
- Produkty MacCoffee pojawiły się na Ukrainie w 1997 roku. Prawie natychmiast marka ogłosiła że, stała się ulubieńcem wielu konsumentów za co otrzymała wiele nagród.
- W latach 2001–2005 MacCoffee zdobyła pierwszą nagrodę jako „Wybór Roku”, w kategorii „Najlepszy napój kawowy”.
- W 2002 r. MacCoffee otrzymał Nagrodę Narodową Ukrainy „Złoty znak towarowy”.
- MacCoffee to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na Ukrainie (udział MacCoffee w segmencie Coffee Drinks wynosi 30%, według ACNielsen, 2017).
- 20 listopada 2011 r w Zolotonosze w obwodzie Czerkaskim, nastąpiło otwarcie pierwszego na Ukrainie zakładu grupy Food Empire — „FES UKR”;
- Powierzchnia zakładu wynosi 5,35 ha;
- Całkowita powierzchnia budynków i budowli — 8 000 m2;
- Kompleks magazynowy klasy A — 6 000 palet;
- Ponad 300 pracowników;
- Moce produkcyjne — 70 ton dziennie;
- Wytwarzamy ponad 40 rodzajów produktów w ilości ponad 80 SKU
Kontrola jakości
- Produkty są wytwarzane zgodnie z międzynarodowymi standardami jakości i technologii.
- Firma posiada certyfikat jakości ISO 9001 i ISO 22000 (HACCP) oraz bezpieczeństwa żywności.
- Własne certyfikowane laboratorium do przeprowadzania analiz fizykochemicznych.
- 9 etapów testowania produktów przed wysłaniem do konsumenta:
- Kontrola wejściowa surowców
- 6 etapów kontroli jakości podczas produkcji
- Kontrola wyjściowa produktów
- Kontrola jakości dostawy produktu
- Ze względu na wysokie standardy, zakład ma prawo dostarczać produkty zarówno na Ukraine, jak i poza granicami kraju.